Terapia nutritionala este practica utilizarii alimentelor, suplimentelor si dietelor sanatoase, adaptate unei persoane pentru a-l ajuta in restabilirea sanatatii. Practica consta in lucrul cu un nutritionist calificat, dietetician sau terapeut nutritional pentru a sustine un stil de viata sanatos.
Dietele occidentale tind spre deficiente in fructe si legume si in schimb, contin cantitati excesive de carne procesata, produse din cereale rafinate care contin amidon, alimente cu zahar procesat, cofeina si alcool, provocand un dezechilibru al acizilor grasi esentiali si ducand la producerea de compusi pro-inflamatori.
Modificarea dietei are potentialul de a atenua durerile cronice prin reducerea aportului de alimente pro-inflamatorii si cresterea aportului de fructe, legume si grasimi nesaturate, in special acizii grasi omega-3. Dietele pe baza de plante si dietele mediteraneene bogate in peste, cereale integrale, leguminoase, fructe si legume verzi, moderate in ulei de masline si sarace in carne rosie si unt sunt asociate cu niveluri mai scazute de inflamatie.