Din perspectiva teoriei Yin-Yang, oamenii sunt compusi din Yin – constiinta si Yang – forma corporala.
Yang-ul uman
Yang-ul uman are, de asemenea, doua aspecte: unul Yin si unul Yang. Aspectul Yin este descris ca fiind campul energetic al structurii materiale (nu campul constiintei), iar aspectul Yang este structura fizica. Aspectul Yang al campului energetic este partea exterioara a acestuia: cea pe care o putem masura prin componentele sale – structura luminii, structura electrica si magnetica, iar componenta Yin este chiar baza existentei acestui camp energetic. Aspectul Yin al corpului este reprezentat de fluidele corpului, celulele sale, iar componenta Yang este energia (produsa de celule). Celulele produc energie (in mijlocul lui Yin, apare Yang) si energia sustine functia celulelor (Yang a activat Yin).
Un detaliu foarte important este in descrierea diferitelor parti ale corpului din punct de vedere Yin-Yang. Partea superioara a corpului este Yang, iar partea inferioara este Yin. Exteriorul este Yang, iar interiorul este Yin. Partea din spate este Yang, iar partea din fata este Yin. Din punct de vedere fiziologic, organele interne pline de energie (depozit de energie) sunt Yin – rinichi, inima, ficat, splina, plamani – si organele care transporta energia – vezica urinara, vezica biliara, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros – sunt Yang. Mergand mai departe, in fiecare organ se afla aspectele Yin si Yang: esenta rinichilor este Yin si energia rinichilor este Yang. De asemenea, sistemul de canale energetice (sistemul meridianelor energetice) are doua categorii: meridianele Yin si meridianele Yang.
Yin-ul uman
Cele doua aspecte ale constiintei umane sunt constientul si inconstientul (subconstientul). Aici, terminologia din Qigong foloseste Spiritul Constient (mintea) sau Zhi Shen pentru Spiritul constient si Original (sufletul) pe Yuan Shen pentru subconstient. Subconstientul reprezinta aspectul Yin al constiintei, iar Mintea (constienta) este Yang.
„In mijlocul lui Yin, apare Yang; Yang activeaza Yin ”
Intelegerea acestui principiu primordial este foarte importanta in terapie si in diagnosticare. De exemplu, terapia din Qigong foloseste modificarea campului energetic al corpului (caracter Yin) pentru a obtine un rezultat (in timp, nu imediat) in corpul fizic (Yang). Mecanismul terapeutic din practica energetica (precum Qigong-ul) implica faptul ca din subconstient (Yin), un gand va aparea si va deveni constient (Yang). Acest gand va permite actiunea (intr-o stare caracteristica Qigong) asupra campului energetic (Yin) pentru modificarea functiilor corpului. Prin gandurile pe care le-am folosit, un nou camp cu parametri caracteristici va fi creat peste campul pacientului si, in timp, se va echilibra si va conduce la o stare normala de sanatate. Dar, totul apare de la Yin la Yang, de la interior la exterior, iar pentru un tratament real al cauzei afectiunii (de la nivelul Yin) si nu al manifestarii (nivelul Yang), este necesara schimbarea starii de constiinta.