Conform MTC (Medicina Traditionala Chineza), imunitatea organismului este functia a ceea ce se numeste Qi (energie) defensiv. Principalele meridiane care asigura circulatia Qi-ului defensiv sunt meridianul Plamanului, Colonului, Stomacului si Splinei. Aceste meridiane sunt abordate in mod deosebit in „imunoterapia MTC”. Alergia, din punctul de vedere al MTC este o boala „vant” care patrunde din exterior impreuna cu „frigul” sau „caldura” si impiedica fluxul de Qi defensiv in Plamani, Piele si Mucoase. Acest lucru duce la un exces (plin) sau un deficit (gol) al Qi-ului defensiv care duce la dezvoltarea simptomelor tipice alergiilor, cum ar fi umflarea, secretia apoasa, stranutul, eczema alergica si inflamatia conjunctivala. Abordarea diagnostica in MTC si concluziile obtinute din aceste cunostinte sunt greu de inteles din punctul de vedere al medicinei occidentale si au putin in comun cu perceptiile noastre asupra patogenezei alergiei.
Rinita alergica (declansata de polen, mucegai, ambrozie, praf etc) este o boala cu o prevalenta de 20-30% la nivel mondial. In Europa este de 22,7 %, cu o tendinta de crestere anuala. In Europa, tratamentul rinitei alergice si a consecintelor acesteia reprezinta aproximativ 1-1,5 miliarde de euro in costuri directe si cel puțin un miliard de euro in costuri indirecte suplimentare.
Efectele acupuncturii in ceea ce priveste reducerea simptomelor alergice si imbunatatirea calitatii vietii au fost examinate in mai multe studii. Din punctul de vedere al studiilor, acupunctura a fost raportata a fi eficienta in special in reducerea semnelor si simptomelor nazale si conjunctivale cu imbunatatirea calitatii vietii. Nu numai simptomele clasice ale rinitei alergice, ci si cele cutanate, cum ar fi, de exemplu, pruritul in contextul dermatitei sunt in mod evident reduse prin acupunctura.
Interpretata prin cunostintele medicinii occidentale, eficacitatea acupuncturii in rinita alergica si alte boli alergice, cum ar fi astmul sau eczema alergica, pare sa se datoreze reglarii profilului de citokine a celulelor Th1/Th2 si in special in expresia IL-10, IL-2 si IFN-γ.
Prin evolutiile continue in domeniul cercetarii clinice si farmacologice din ultimii ani au fost dezvoltate preparate noi si imbunatatite pentru imunoterapie specifica impotriva alergenilor sezonieri si pereni. Aceste preparate, atat pentru terapia subcutanata, cat si pentru terapia sublinguala, au putine efecte secundare si complicatii si sunt bine tolerate si foarte eficiente in combinatie cu terapia simptomatica. Cu toate acestea, in paralel cu aceste succese, popularitatea acupuncturii ramane in mod constant ridicata in randul pacientilor cu rinita alergica: pana la 64% dintre pacienti folosesc acupunctura.